Tiedote, Jyväskylä 25.1.2006. Julkaisuvapaa.


Presidentti Haloselta vastaus Sdp:n Stasi- ja KGB-kytkentöihin

A-studio paljasti 20.1.2006, että suomalaispoliitikkojen tapa välittää luottamuksellisia tietoja Neuvostoliiton johdolle jatkui vielä vuoden 1988 presidentinvaalien alle ja varmasti myös sen jälkeen. Tällä yhteydenpidolla on ollut vaikutusta myös maamme sisäpolitiikan ratkaisuihin.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen on kertonut tavanneensa 24.3.1987 Neuvostoliiton suurlähetystön ministerineuvos Feliks Karasevin ja kertoneensa tälle, että Suomeen on syntymässä porvarillinen hallitus. Suominen oli ihmetellyt kovasti, kun Karasev oli vastannut: "Mutta Ilkka, Moskovasta kerrotaan ihan toista. Suomeen on tulossa sosialidemokraattien ja kokoomuksen hallitus." A-studion ohjelman jälkeen ei tarvitse enää ihmetellä, "mitäköhän kautta tämä tieto oli Moskovaan mennyt?". Kysymys on maanpetoksellisesta toiminnasta.

Jo aiemmin esille tulleiden tietojen valossa tiedämme, että nuoren polven poliitikot harjoittivat läheistä ja aktiivista kanssakäymistä DDR:n Helsingin edustuston virkailijoiden, myös DDR:n salaisen poliisin Stasin avustajien kanssa. Erityisen aktiivisia tässä yhteydenpidossa olivat nimenomaan vasemmistolaiset ja sosialidemokraatit.

Nykyinen presidentti Tarja Halonen oli itse 1970 perustetun .Suomen komitea DDR:n tunnustamiseksi. -elimen varapuheenjohtaja. Komitea oli asiantuntijoiden mukaan Stasin rahoittama operaatio DDR:n tunnustamiseksi.

Halonen ei ole vastannut mitenkään 17.7.2005 julkisesti esittämääni vaatimukseen, että hän kertoisi itse avoimesti oman DDR-yhteistyönsä laajuudesta, kontakteistaan ja merkityksestä.

Vaatimukseni on A-studion tietojen valossa entistä ajankohtaisempi, sillä kansalaisten on saatava tietää, ovatko presidenttiehdokkaamme edistäneet omalla toimillaan kaikissa tilanteissa maamme itsenäisyyden vahvistamista, oikeusvaltion puolustamista, kansalaisten hyvinvointia ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Olen pannut myönteisesti merkille, että Sauli Niinistö on vaatinut suomalaisten Stasin kontaktihenkilöiden nimien julkaisemista. Myös presidentti Halosella on moraalinen velvollisuus vastata näihin kysymyksiin ennen vaaleja, koska hän on Suojelupoliisin yhtenä keskeisistä valvojista saanut tietoja suomalaisista henkilöistä, myös omista puoluetovereistaan, joiden on epäilty olleen yhteistyössä Stasin tai KGB:n kanssa.

PETRI NEITTAANMÄKI (kesk.)
kansanedustaja,
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.