Tiedote, Jyväskylä 12.3.2011.


Tuomiojan on paljastettava Zavidovo-vuotaja

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) piti eduskunnan tämän vaalikauden viimeisellä kyselytunnilla 10.3. kovaa meteliä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) uudesta kirjasta väittäen sen sisältävän luottamuksellista tietoa tammikuussa 2011 pidetyistä EU-ministerivaliokunnan kokouksista. Perjantaina 11.3. Tuomioja jätti vieläpä asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Tosiasiassa Väyrysen kirjaan ei sisälly mitään sellaista, mitä ei olisi jo tähän mennessä käsitelty moneen kertaan julkisuudessa. Suomen takausvastuiden korottaminen on ollut esillä useampaan otteeseen, mutta niitä koskevia päätöksiä ei ole viime aikoina tehty.

Sen sijaan edelleen on selvittämättä Tuomiojan itsensä osalta se kysymys, miten vuoden 1972 syksyllä presidentti Urho Kekkosen neuvostojohdon kanssa Zavidovossa käymistä keskusteluista laadittu huippusalainen keskustelumuistio vuoti julkisuuteen.

On esitetty väite, jonka mukaan keskustelumuistio olisi vuodettu julkisuuteen Kekkosen itsensä toimesta. Tätä väitettä ei tue Kekkosen päiväkirjojen kolmas osa eikä mikään muukaan aiemmin tunnettu tieto. Julkisuudessa on vihjailtu, että Zavidovo-vuodon ketjussa olisi ollut mukana myös Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin, KGB:n, Helsingin tiedusteluaseman päällikkö.

Tämä maamme oloissa ainutlaatuinen asiakirjavuoto - Kalevi Sorsan muistelmien mukaan vaarallisimmaksi salaisen asiakirjan tahalliseksi julkistamiseksi Suomessa luokiteltava - tapahtui entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan välityksellä hänen toimiessaan kansanedustajana.

Hänen tekonsa moitittavuutta ei ole arvioitu oikeudessa. Mutta on selvää, että teko sellaisenaan aiheutti Suomelle vahinkoa ja johti myös moniin muihin vakaviin seurausvaikutuksiin.

Elämme avoimessa yhteiskunnassa, jossa tulee tarkastella avoimesti myös menneisyyden kipeitä kohtia. Kansanedustaja Tuomioja tietää vuotajan. Olisi maamme edun mukaista saattaa vihdoinkin julkisuuteen oikea vuotajan nimi. Samalla Tuomioja voisi perustella myös omaa tekoaan.

PETRI NEITTAANMÄKI
yhteiskuntatieteiden maisteri ja ministerin erityisavustaja (kesk.)
Jyväskylä

Lähetä palautetta kirjoitukseen täältä.