Puhe Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa 11.9.2000. Julkaisuvapaa klo 19.


Lipposen esitettävä Itävalta-boikotin purkamista

Presidentti Martti Ahtisaaren johdolla työskennellyt viisaiden miesten työryhmä päätyi viime perjantaina julkistamassaan raportissa suosittelemaan EU-maille Itävallan vastaisten pakotteidensa purkamista. Raportin johtopäätöksissä todetaan, että toimien jatkaminen vaikuttaisi kielteisesti, vastoin tarkoitettuja tavoitteita, ja siksi ne pitäisi lopettaa.

EU:n jäsenmaissa ei julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ole kuitenkaan tehty vielä mitään päätöksiä raportin johtopäätösten toimeenpanemiseksi. EU:n puheenjohtajamaana toimivan Ranskan nihkeys boikotin purkamisen suhteen näyttää hidastavan päätöksentekoa.

Raportin johtopäätökset ovat EU-maiden johtajien lisäksi nolo takaisku myös niille suomalaisille poliitikoille, jotka ovat alusta alkaen perustelleet Itävalta-boikottia väittäen, ettei Itävallan hallitus noudata yhteisiä eurooppalaisia arvoja. Raportti päätyy päinvastaiseen arvioon, ja näkemykseen, että pikemminkin EU-maiden toimet ovat herättäneet Itävallassa nationalistisia tunteita, koska ne on joissakin tapauksissa tulkittu kansalaisiin kohdistetuiksi.

Pääministeri Paavo Lipponen kantaa Suomen osalta päävastuun maamme osallistumisesta Itävalta-boikottiin, jota olen pitänyt alusta alkaen perusteettomana. Lipponen sivuutti presidenttinä toimineen Ahtisaaren pakotteista päätettäessä, ja sai siitä hyvästä moitteet oikeuskanslerilta. Lipponen selvisi toimistaan "kuiville" vain sen vuoksi, että Ahtisaaren kerrottiin hyväksyneen pääministerin tekemän omavaltaisen päätöksen jälkikäteen. Työryhmän raportista jokainen voi päätellä, oliko Ahtisaari alunperinkään pakotteiden kannalla.

Joka tapauksessa raportti tarjoaa pääministerillemme tilaisuuden "kasvojen pesuun".

Lipposen tulisi ottaa pikaisesti yhteyttä tasavallan presidentti Tarja Haloseen, ja ehdottaa, että Suomi esittäisi julkisesti muille EU:n jäsenmaille Itävaltaan kohdistuvien pakotetoimien välitöntä purkamista, kuitenkin viimeistään ennen Ranskan Biarritzissa 13. lokakuuta järjestettävää EU-huippukokousta, jossa unionin tärkeistä uudistuksista pitäisi päättää.

Lipponen voisi esittää tämän Suomen kannan luontevasti tämän viikon torstaina, jolloin hän lehtitietojen mukaan matkustaa Pariisiin tapamaan Ranskan presidentti Jacques Chiracia ja pääministeri Lionel Jospinia.

Boikotin pikainen purkaminen on kaikkien EU-maiden, ei vähiten Suomen, etujen mukaista.

PETRI NEITTAANMÄKI
kansanedustaja
Jyväskylä